Sportski centar "Požarevac" je registrovan od strane Okružnog privrednog suda, 26.12.1983.god, kao "Radna organizacija u osnivanju", a kao osnivač je upisana "Samoupravna interesna zajednica fizičke kulture Požarevac".

Projekat je urađen 1977. godine i tada je počela izgradnja prvog Sportskog centra u Jugoslaviji koji je rađen od betona. Slovenački sistem betonskih stubova od kojih su se zidale garaže za locomotive izliven je u Beogradu, a postavljan na licu mesta. Na izgradnji Hale, radile su firme GP "Komunalac" iz Beograda, "Konstruktor" iz Maribora, a na završetku i GIK "Stig" iz Požarevca.

Posle mnogobrojnih problema u toku same izgradnje, svečano otvaranje je upriličeno u još nekompletnoj Hali, dvodnevnim programom, i to: 13.10.1983.koncertom narodne muzike u kome su između ostalih učestvovali Šaban Šaulić, Vera Matović i Aca Ilić, a 14.10.1983. godine organizovan je koncert grupe "Parni Valjak". Ovo otvaranje je pratilo preko 3.000 ljudi.

26.04.1984., održan je prvi dečiji program "Štrumfovizija" sa "Sedmoricom mladih", a prvi sportski program bila je utakmica između ŽRK "Požarevac" i ŽRK "Radnički" iz Beograda, u čijem je sastavu tada bila naša poznata reprezentativka Svetlana Kitić.

Zaslugom i angažovanjem SC Požarevac posetioci su između ostalog pod svodovima Hale mogli da uživaju u takmičenjima i bravurama sledećih klubova i reprezentacija:

- Košarkaške reprezentacije Jugoslavije, SAD-a (kroz ekipu INDIJANE), Ujedinjene Arapske Emirate, Stal Bobrek iz Poljske, Partizan, Crvenu zvezdu, Jugoplastiku, Spartak...
- Odbojkaške reprezentacuje YU, Dinamo iz Kijeva, Temišvar, Partizan, Crvena zvezda, Vojvodina,Ribnica...
- Rukometne reprezentacije YU, Bugarske, Mađarske, Nemačke, Ukrajine...
- Boksere iz YU, Rusije, Ukrajine, Nemačke, Grčke, Mađarske, Kube, Austrije...
- Takmičenja u džudou, kung-fuu, karateu, stonom tenisu, vaterpolu...
- Koncerte Kerbera, Parnog valjka, Bijelog dugmeta, Plavog orkestra...


Pored sportskih mečeva ponosni smo i na ostale sadržaje kao što su koncerti Džipsi kingsa, Zdravka Čolića, Riblje Čorbe, Magazina, Hari-Mata-Harija, Crvene jabuke, Leb i sol, Lepa Brena, Toše Proeski....

2015 godine, ustanova menja statut i prelazi u formu JU "Kulturno sportski centar" Požarevac, nastavljajući tradiciju poštovanja i pomaganja razvoja fizičke kulture u Požarevcu i okolini.

Od 1. januara 2019. godine dolazi do ponovne promene statute i shodno slovu zakona vraćanje u status JU „Sportski centar Požarevac”.