Autor: Saša Stojadinović   |  29.12.2014. - 16:12 h  |   Kategorija: Sportski centar
Kako će izgledati naš zatvoreni bazen?

Raspisan je konkurs – javna nabavka za Projekat zatvorenog bazena. Reč je o izradi idejnog rešenja za izradu glavnog projekta sportskog objekta zatvorenog bazena sa pratećim sadržajima.

 

Konkurs je raspisan još 23. decembra, a danas je i zvanično promovisan u požarevačkom gradskom zdanju. O izgradnji zatvorenog bazena u Požarevcu priča se godinama ali je samo na tome ostajalo – na priči. Sada je napravljen prvi korak ka realizaciji ove ideje, raspisan je poziv za učešće na konkurs za dizajn za izradu idejnog rešenja, a na osnovu toga i izradu glavnog projekta zatvorenog bazena u Požarevcu, najavio je na konferenciji za medije zamenik gradonačelnika Miodrag Stepanović. Raspisivanju  javnog poziva prethodilo je formiranje nezavisnog žirija sastavljenog od 11 članova. Na čelu žirija je zamenik gradonačelnika Miodrag Stepanović, a jedan od članova je i direktor Sportskog centra Nenad Mitić. Žiri još čine i predsednik vaterpolo Saveza Srbije Milorad Krivokapić, kao i inženjeri iz “Direkcije” i drugi inženjeri.


 - Svi mi znamo da se ova tema provlačila godinama unazad ali se od priče nije mnogo odmaklo. Grad je obezbedio sredstva u budžetu za ovu godinu. Imamo rok do 25. februara da se dostave idejna rešenja, nakon toga imamo nešto manje od mesec dana da kao komisija izaberemo jedno od tri najbolje rengirana rešenja. Za prvo nagradno rešenje obezbedili smo nagradu u iznosu od 400.000 dinara, druga nagrada 300.000, a treća 200.000 dinara. Na osnovu ovoga što budemo dobili krenućemo u dalju razradu, a to znači da ćemo oglasiti i nabavku za izradu samog glavnog projekta na osnovu koga bi se izvodili radovi na samom zatvorenom bazenu. -  istakao je Stepanović. On je naglasio da imaju lokacijsku dozvolu i da je predviđeno da se zatvoreni bazen nalazi sa jedne strane između postojeće Hale sportova i sadašnjeg otvorenog bazena, a sa druge strane iza stadiona Mladog radnika, odnosno današnjeg gradskog stadiona i Partizanske ulice. Bitno je napomenuti da je u konkursu za dizajn ostavljena mogućnost za izradu bazena olimijskih dimenzija, a da se može dati i idejno rešenje za bazen vaterpolo dimenzija. Nakon završetka konkursa javnosti će biti predstavljena tri najbolja idejna rešenja. Stepanović očekuje da će do izrade budžeta za 2016. godinu, najkasnije do septembra, imati glavni građevinski projekat koji će prezentovati javnosti.


Kako je napomenuo direktor požarevačkog Sportskog centra, ispitivanja koja je 2012. vršio Institut za javno zdravlje na uzorku od 91% školske dece rezultati su pokazali da 15,3% boluje od deformiteta kičme. Gotovo svako treće dete ima neki deformitet, a po tome smo na trećem mestu u Evropi. 


 - Jedan od razloga što se bazen radi jeste da pokušamo da popravimo zdravstveno stanje prvenstveno dece i da se ti deformiteti koliko toliko isključe. Cilj je da dete uzrasta od godinu i po dana pliva u bazenu, a naravno i svi građani. U idejnom rešenju dati su projektni zadaci. Nije to samo vaterpolo bazen i ne radi se samo o plivanju. Tu su predviđeni i prateći sadržaju, a to su: kuglana, bazen za obuku manje dece, sauna, hidromasaža, slana sobe i aroma terapije. Uz to mora da ide medicinski blok i mesto za publiku da gleda vaterpolo takmičenja i takmičenja u plivanju. - napomenuo je Mitić.


Svi zainteresovani za konkrus mogu se detaljnije informisati na: javna nabavka – projekat zatvornog bazena.


 


izvor - eBraničevo

Komentari: