Autor: Saša Stojadinović   |  02.04.2018. - 14:04 h  |   Kategorija: Sportski centar
Jubilej KSC Požarevac

KSC Požarevac upriličio je obeležavanje svog jubileja, 34 godine od osnivanja.

 

Ovim povodom, prisutnima se obratio Nenad Mitić koji je podsetio na rezultate, realizovane programe i utakmice koji se bili na ponos grada i građana.


Svečanost je bila i povod da se ova ustanova zahvali prijateljima firme, ali i svojim radnicima. Plakete i zahvalnice dobili su Top Gan DOO, Pronova Plus DOO HGit radio Požarevac, kao i Bum radio, Sat T vi kompanija Total Profil Stekom. Plakete im je dodelio predsednik UO KSC Požarevac, Voislav Najdovski.


Za 35 godina rada nagrađena je Radica Vukomanović, a za 30 godina Olga Milošević, Nila Stojković, Dušan Savić i Miroslav Stanković.


Sportski centar "Požarevac" je registrovan od strane Okružnog privrednog suda, 26.12.1983.god, kao "Radna organizacija u osnivanju", a kao osnivač je upisana "Samoupravna interesna zajednica fizičke kulture Požarevac".


Projekat je urađen još 1977. godine i tada je počela izgradnja prvog Sportskog centra u Jugoslaviji koji je rađen od betona. Slovenački sistem betonskih stubova od kojih su se zidale garaže za lokomotive izliven je u Beogradu, a postavljan na licu mesta. Na izgradnji Hale, radile su firme GP "Komunalac" iz Beograda, "Konstruktor" iz Maribora, a na završetku i GIK "Stig" iz Požarevca.


Posle mnogobrojnih problema u toku same izgradnje, svečano otvaranje je upriličeno u još nekompletnoj Hali, dvodnevnim programom, i to: 13.10.1983.koncertom narodne muzike a deset dana kasnije organizovan je koncert grupe "Parni Valjak". Ovo otvaranje je pratilo preko 3.000 ljudi. Prvi sportski program bila je utakmica između ŽRK "Požarevac" i ŽRK "Radnički" iz Beograda, u čijem je sastavu tada bila naša poznata reprezentativka Svetlana Kitić.


U KSC Požarevac nastupali su klubovi i reprezentacije različitih sportova poput Rusije, Nemačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kube, Francuske, Ukrajine, selekcija košarkaške reprezentacije SAD. Naravno i klubovi, Partizan, Crvena zvezda, nekadašnja Jugoplastika, Spartak...


Džipsi kings, Zdravko Čolić, Riblja Čorba, Magazin, Hari-Mata-Harij, Crvena jabuka, Leb i sol, Lepa Brena, Toše Proeski.... samo su neki od umetnika koji su u ovoj Hali uveseljavali Požarevljane i goste grada.


Od 2015. godine, ustanova menja statut i prelazi u formu JU "Kulturno sportski centar" Požarevac, nastavljajući tradiciju poštovanja i pomaganja razvoja fizičke kulture u Požarevcu i okolini.

Komentari: