Autor: Saša Stojadinović   |  15.09.2018. - 14:09 h  |   Kategorija: Ostali sportovi
Ruska i kineska košarka u Hali u jednom danu

Ženska ekipa BS Šangaj, predvođena našom Marinom Maljković odmerila je snage sa ŽKK Kraljevo od 17 sati, dok je ruska ekipa Dinama iz Magnitorskoga, koja je u našem gradu na pripremama, igrala sa domaćom ekipom Požarevca.

 

U oba meča srpske selekcije su izgubile meč, ali treba uzeti u obzir da su im protivnici bili stabilni prvoligaši svojih zemalja. Mnogo vašnije od toga je da je publika uživala u obe košarkaške predstave i da su timovi imali odlične pripremne utakmice pred početak svojih prvenstava. Kineskinje su savladale Kraljevčanke rezultatom 81:59 dok je rezultat utakmice KK Požarevac - KK Dinamo Magnitogorsk bio 57:89, po četvrtinama (21:31, 9:19, 16:19, 9:20) Najefikasniji kod gostiju bio je Čičajkin sa 14 poena, dok su se kod domaćih istakli Stojanović i Stanković sa po 10.


Samoj utakmici koja je odigrana u KSC Požarevac prethodio je prijem u Svečanim salonima Grada Požarevca za košarkašice Kine, kao i za kraljevčanke..


Prisutne je na prijemu pozdravio predsednik lokalnog parlamenta Bojan Ilić koji je istakao da mu je izuzetno drago što Požarevac daje svoj doprinos jačanju veza između Srbije i Kine.


- Kao rodonačelnicima istočnjačke kulture i filozofije, često se divimo vašim dostignućima ali se takođe i radujemo susretima inspirisanim drugim oblastima života. Danas je to sport. Odlična privredna saradnje Kine i Srbije dokazala se i u našem okrugu, u sklopu izgradnje novog bloka B3 termoelektrane u Kostolcu. Jačanje prijateljstva kroz sport, mišljenja sam, pravi je način da pored naših ekonomija povežemo i same ljude, stvorimo nova prijateljstva i saznamo više jedni o drugima. - zaključio je Ilić.


Član Gradskog veća zadužena za sport, omladinu i turizam, Ana Miljanić, ukazala je značaj za grad Požarevac saradnja sa Kineskom ambasadom, sa kojom je u prethodnom periodu organizovan „Prolećni festival“ i „Kineska nova godina“. Ona je još napomenula da je ovo drugi dolazak u Požarevac selektorke Marine Maljković kojoj je ujedno poželela puno uspeha u kineskom prvenstvu ali i na Evropskom prvenstvu u košarci koje se naredne godine igra u Beogradu.


Trener Shangai Baoshan Dahua i reprezentacije Srbije Marina Maljković zahvalila se na srdačnom prijemu istakavši da kada se nešto organizuje u Požarevcu onda mora da je to dobro. Maljkovićeva je podvukla da je ponosna što je sve timove koje je trenirala van Srbije – Lion, Galatasaraj i Shangai Baoshan Dahua, dovela u našu zemlju i naglasila je da je srećna kada dođe u Požarevac jer ovde veoma brzo reaguju na sve što je dobro. Ona je istakla da je jedan poziv bio dovoljan da se u Požarevcu odigra košarkaška utakmica na visokom nivou.

Komentari: