Autor: Saša Stojadinović   |  29.07.2014. - 12:07 h  |   Kategorija: Ostali sportovi
Predstavljamo požarevačke Spartance

Kik boks Klub “Spartan“ osnovan je 2008. godine, a punopravni član Kik boks saveza Srbije postao je 2010. godine. Kako su nam kazali u ovom sportskom kolektivu, klub nastoji da prati i primenjuje najnovije trendove u svetu borilačkih sportova.

 

Nakon više selidbi, u oktobru 2009. godine KBK “Spartan“ je dobio svoje sedište u ulici Sinđelićeva br. 4, koja se nalazi u centru grada. Zahvaljujući boljoj lokaciji i prostoru klub je uspeo da stvori savremeni fitnes centar.- Sve to je rezultiralo uspesima o kojima govore 28 medalja sa zvaničnih državnih prvenstava kako u seniorskoj tako i u juniorskoj konkurenciji. Pored te dve imamo još i osam kategorija takmičara, odnosno grupa koje okuplja naš klub u kojima imamo sve ukupno preko 130 članova. - kazao je Marko Dmitrović, predsednik Kik boks kluba “Spartan“ iz Požarevca.


 Predsednik kluba Marko Dmitrović Svakako, prva bojazan za roditelje koji žele da svoju decu usmere ka sportu je mogućnost povreda, koja je u ovom naizgled grubom sportu svedena na minimum. - Veću mogućnost povrede imate u fudbalu nego kod nas, koliko god to paradoksalno zvučalo. Sa nama je stalno angažovan i profesor fizičke kulture koji brine o razvoju dece i doziranju aktivnosti za svakog ponaosob. Kategorije o kojima sam govorio služe između ostalog i zbog te klasifikacije najmlađih. Zbog svega toga nismo pristalice odlaska na takmičenje dece ispod 12 godina. Sve to, i činjenica da ovaj sport podrazumeva i dosta zaštitne opreme čini kik boks izuzetno bezbednim po sve a naročito decu. - kazao je Dmitrović. Inače, sam kik boks deli se u četiri takmičarske discipline i to “ful kontakt“ koga karakteriše udarac od pojasa na gore i elementi boksa, zatim “lou kik“ gde su dozvoljeni udarci od kolena na gore, tu je i “K1“ disciplina gde je dozvoljen udarac kolenom a kao “najmekša“ tu je i kategorija “lajt kik boks“ gde su udarci strogo dozirani a takmičenje se odvija na tatamiju a ne u ringu. Od ove godine pod istim krovom počeo je sa radom i Boks klub “Blagoje Blaga Vujičić“ koji ima za cilj popularizaciju i ovog sporta a i očuvanje na ovu legendu požarevačkog boksa. Velika energija svakako postoji, a ta energija je proizvela i veliki broj članova koji ne propuštaju ni jedan trening. Kako nam je predsednik kluba kazao za finansije se dovijaju sami kako znaju i umeju a neverovatno zvuči podatak da klubu koji okuplja toliko članova među kojima i mnogo najmlađih i koji je postigao takve rezultate do današnjeg dana iz gradskog budžeta nije dobio nikakva sredstva.


 Nadamo se da će ova priča da podseti gradske strukture da je i ovo sport koji sklanja decu sa ulice, stvara od njih bolje ljude učeći ih discipline, samokontroli i socijalnom vaspitanju.

Komentari: